Pohotovostný pátrací tím

Čo robiť, keď sa mi stratí dieťa?

Ak ste v roly rodiča, určite si občas podvedome kladiete otázku: ,,Čo by som robil\a, ak by sa moje dieťa stratilo?“

My vám v tomto článku poskytneme zopár rád, vďaka ktorým môžete takéto situácie minimalizovať a predchádzať im

VYTVORTE SI S VAŠÍM DIEŤAŤOM DÔVERNÝ VZŤAH

  • Veľa s ním komunikujte, aby sa vám nebálo s čímkoľvek zdôveriť
  • Rozprávajte sa s dieťaťom o rôznych témach. Jednou z nich by mal byť postup, ako sa zachovať ak zablúdia.
  • Nech má mobilný telefón stále pri sebe nabitý a pravidelne vás informuje o svojej aktuálnej polohe. Vôbec by nebolo na škodu nainštalovať do mobilného telefónu vášho dieťaťa aplikácie s rodičovským dozorom a taktiež, aby ste mali vy v mobile aplikáciu, do ktorej sa môžete kedykoľvek pozrieť a vidieť tak, kde sa vaše dieťa práve pohybuje.

AKO POSTUPOVAŤ, AK SA STRATÍ DIEŤA?

  • v prvom rade nepanikárte, skúste dieťa skontrolovať cez mobilné zariadenie (nevolajte mu, preferujte napísanie SMS správy, kvôli vybitiu batérie),
  • zistite si, kde a s kým bolo naposledy videné,
  • čo najskôr kontaktuje kamarátov, spolužiakov, triedneho učiteľa vášho dieťaťa, najbližších členov rodiny, susedov
  • čo malo v pláne robiť, poprípade s kým sa malo stretnúť,
  • pokúste sa do neho vžiť, ako sa zvykne správať v stresových situáciách.

INFORMUJTE POLÍCIU

Bezodkladne kontaktuje políciu na známej linke 158, taktiež môžete aj Pohotovostný pátrací tím na telefónnom čísle  0940 555 959.

V žiadnom prípade nečakajte 24 hodín. Nezvestnosť osôb sa nahlasuje ihneď! Náš tím je schopný takmer okamžite vyraziť do terénu a v súčinnosti s policajnými hliadkami spustiť pátraciu akciu.

Čo bude od vás polícia potrebovať?

  • aktuálnu fotografiu vášho dieťaťa, identifikačné znaky.
  • Pri nahlasovaní nezvestnosti osôb polícii tiež pomôžu informácie typu:
  • kde sa okrem domova dieťa obvykle zdržiava najčastejšie, kontakty na dospelých, s ktorými zvyklo tráviť svoj voľný čas
  • jeho záľuby, špecifické telesné znaky, charakteristika správania
  • dôvody, prečo je môže byť dieťa nezvestné: Nezhody v rodine, zlý prospech v škole a podobne.

Nezabúdajte informovať policajné zložky o vami už vykonaných krokoch pre zistenie miesta, na ktorom by sa mohlo aktuálne zdržiavať vaše dieťa.

Takýto typ pátrania si vyžaduje empatiu, citlivý prístup pri vyťažovaní rodičov a rodinných príslušníkov.

APLIKÁCIE ZAMERANÉ NA SLEDOVANIE POLOHY

Ide napríklad o aplikácie Find my kids, Lamax Tracking, Mapy google, Nájsť v iPhone a ďalšie…

Existujú aj identifikačné náramky, kde môžete napísať dôležité údaje o dieťati ako aj telefóne čísla na vás rodičov. 

Nájdete ich napríklad na https://www.waragod.sk/littlelife-bezpecnostny-identifikacny-naramok-pre-deti/

Zdieľanie polohy cez Mapy Google

Zdieľanie polohy si môžete v aplikácií Mapy Google aktivovať kliknutím na vašu profilovú fotografiu. Následne cez možnosť Zdieľanie polohy a po kliknutí na tlačidlo Začíname si zvolíte, či chcete vašu polohu zdieľať iba po určitý čas, alebo kým túto funkciu nevypnete.

Kliknutím na možnosti nižšie vyberiete kontakty zo zoznamu Google alebo odošlete pozvánku kontaktom textovou správou.

Zdieľanie polohy cez Nájsť (iOS)

Po otvorení aplikácie stačí na spodku zoznamu kontaktov klepnúť na možnosť + Zdieľanie polohy a do adresného riadka napísať Apple ID (e-mail) alebo telefónne číslo osoby, s ktorou chcete polohu zdieľať.

V tomto prípade samozrejme platí, že iPhone (resp. iOS) musí používať aj prijímateľ takejto pozvánky.

GPS Sledovacie zariadenia

AirTag pre užívateľov iPhone

Ako GPS Lokátory môžu byť použité aj takzvané AirTagy, ktoré fungujú na princípe gombíkovej batérie, ktorá vie vydržať zhruba 1 rok bez potreby dobíjania. 

AirTag od spoločnosti Apple je malé, okrúhle zariadenie, ktoré slúži na sledovanie a lokalizáciu osobných vecí. Funguje pomocou technológie Bluetooth, ktorá komunikuje s blízkymi zariadeniami Apple. Ak je AirTag v dosahu, môžete pomocou aplikácie „Nájsť“ na vašom iPhone alebo iPade zistiť jeho polohu. 

Ak sa AirTag nachádza mimo dosahu vášho zariadenia, využíva globálnu sieť Apple zariadení, aby odoslal anonymný signál a lokalizoval svoju polohu. AirTag má tiež vstavaný reproduktor, ktorý umožňuje prehranie zvuku, čo uľahčuje jeho nájdenie v blízkosti. AirTag je ideálnym riešením na sledovanie osobných vecí, ako sú kľúče, peňaženka, alebo dokonca batoh, a môže byť užitočným nástrojom aj pre monitorovanie polohy vášho dieťaťa.

Dajú sa dokúpiť rôzne obaly, ktoré vyzerajú ako náhrdelníky alebo kľúčenky a pod. Upozorňujeme, tak ako všetko, má to aj svoje limity, prečítajte si najprv, ako takéto lokalizátory fungujú napríklad na AirTag – Apple (SK)

Samsung SmartTag 2

Samsung SmartTag 2 je kompaktné sledovacie zariadenie, ktoré pomáha nájsť vaše osobné veci, ako sú kľúče, peňaženka alebo batoh. SmartTag 2 funguje prostredníctvom technológie Bluetooth a v kombinácii so smartfónmi Samsung Galaxy umožňuje sledovať polohu v reálnom čase. Ak sa SmartTag 2 nachádza mimo dosahu vášho zariadenia, využíva širokú sieť Galaxy zariadení na anonymné odosielanie signálu, ktorý vám umožní zistiť jeho polohu.

SmartTag 2 má vylepšenú odolnosť voči vode a prachu s certifikáciou IP67, čo znamená, že je odolnejší v rôznych prostrediach. Zariadenie tiež podporuje funkciu „Precision Finding“, ktorá v kombinácii s ultraširokopásmovou (UWB) technológiou poskytuje presnejšie navádzanie k hľadanému objektu. Podobne ako iné sledovacie zariadenia, aj SmartTag 2 môže byť užitočný na monitorovanie pohybu vašich detí, avšak je dôležité nezabúdať na obmedzenia, ako je napríklad možnosť vybíjania batérie alebo straty signálu.

Je dôležité mať na pamäti, že na žiadne zariadenie sa nedá spoľahnúť s maximálnou presnosťou. Môže sa stať, že sa napríklad mobil vybije, stratí signál, alebo si ho dieťa jednoducho zabudne. Preto je neustála pozornosť a starostlivosť zo strany rodiny nenahraditeľná.

Tento článok nie je myslený ako návod na neustále sledovanie osôb, ale ako odporúčanie, ktoré môže pomôcť zachrániť život v núdzi. Cieľom je poskytnúť praktické rady pre situácie, keď sa vaše dieťa stratí. Správne použitie týchto technológií môže byť kľúčové pri rýchlom nájdení a bezpečnom návrate vašej milovanej osoby.

 

 

Ako nás môžete podporiť?

Pohotovostný pátrací tím dobrovoľne a nezištne pomáha iným a Vy teraz môžete pomôcť nám. Stojíme pri ľuďoch, ktorí sa ocitli v náročnej životnej chvíli a hľadajú svojich blízkych. 

Snažíme sa byť ľudskou, fyzickou aj technickou pomocou a podporou.