Pohotovostný pátrací tím

Čo robiť, keď sa vám stratí blízka osoba s Alzheimerom?

V poslednej dobe stúpajú prípady, kedy Pohotovostný pátrací tím vychádza do terénu na pomoc rodine a polícii pri pátraní po osobe trpiacej Alzheimerom. 

Tento typ pátrania si vyžaduje osobitný prístup a veľkú dávku trpezlivosti, pretože osoby s touto chorobou sa často nedokážu orientovať v čase a priestore. Naši členovia sú však pripravení pomôcť a urobiť všetko preto, aby sa nezvestné osoby čo najskôr vrátili do bezpečia svojich domovov.

Starostlivosť o blízku osobu s Alzheimerovou chorobou je náročná a často zahŕňa situácie, ktoré si vyžadujú rýchle a efektívne riešenia. Jednou z najnáročnejších situácií je strata tejto osoby. V takých chvíľach je dôležité zachovať chladnú hlavu a vedieť, čo robiť.

TOTO SÚ RADY OD NÁS:

ZACHOVAJTE POKOJ A ZISTITE OBLÚBENÉ MIESTA

Zachovanie pokoja a správna príprava môžu výrazne zvýšiť šance na bezpečné nájdenie vášho blízkeho. Osoby s Alzheimerom sa často vracajú na miesta, ktoré im boli kedysi známe alebo kde sa cítia bezpečne. Skúste zistiť, kde trávili radi čas – môže ísť o ich bývalý domov, bývalú prácu, park, kostol alebo obľúbenú kaviareň. Je vysoká pravdepodobnosť, že sa budú vracať práve na tieto miesta. Preto by sa im mala dať priorita a skontrolovať tieto miesta. Zo skúseností vieme, že osoby so stareckou demenciou alebo Alzheimerom sa pravidelne vracajú na tieto miesta, kde trávili svoj čas pred rokmi, kedy ešte netrpeli týmito chorobami.

INFORMUJTE POLÍCIU

Nezabudnite okamžite informovať políciu na čísle 158. Poskytnite im čo najviac detailov – popis oblečenia, posledné známe miesto, kde bola osoba videná, a všetky ďalšie relevantné informácie. Je tiež veľmi dobré informovať a spýtať sa susedov, priateľov a známych, či nezvestnú osobu nevideli. Kontaktuje taktiež aj Pohotovostný pátrací tím na čísle 0940 555 959 , ktorý vie takmer okamžite vyraziť do terénu a postupne s hliadkami polície preveriť kľúčové miesta.

VYHNITE SA PÁTRANIU NA VLASTNÚ PÄSŤ

Aj keď je prirodzené chcieť okamžite začať hľadať, je dôležité konzultovať svoje kroky s políciou. Ich odborné znalosti a skúsenosti môžu výrazne zvýšiť šance na úspech. Pátranie na vlastnú päsť bez informovania môže spôsobiť zmätok a zbytočne predĺžiť celý proces. 

VYUŽITE MODERNÉ TECHNOLÓGIE

 Ak vaša blízka osoba nosí GPS lokátory alebo mobilný telefón, skúste ho vystopovať pomocou aplikácií, ktoré umožňujú sledovanie polohy. Niektoré rodiny používajú aj aplikácie, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre sledovanie osôb s demenciou alebo Alzheimerom. 

POUČTE SA ZO SKÚSENOSTI A ZABEZPEČTE PREVENCIE

Po nájdení osoby je dôležité urobiť opatrenia, aby sa podobná situácia neopakovala. Zvážte použitie identifikačných náramkov, GPS lokalizátorov alebo iných bezpečnostných opatrení, ktoré môžu zabrániť podobnej situácií alebo prípadne uľahčiť pátranie. Uistite sa, že váš blízky má vždy pri sebe identifikačné údaje, ako napríklad meno, telefónne číslo a adresu. Môže to byť na náramku, náhrdelníku alebo v peňaženke.

GPS lokátorov existuje viacero druhov, ako aj aplikácií v smartfónoch. Avšak v smartfónoch existujú už aj predinštalované aplikácie jak v Androidoch tak v iOS. To sú napríklad Mapy Google, Lamax Tracking, Find my Kids alebo pre používateľov iPhonov aplikácia Nájsť.

Zdieľanie polohy cez Mapy Google

Zdieľanie polohy si môžete v aplikácií Mapy Google aktivovať kliknutím na vašu profilovú fotografiu. Následne cez možnosť Zdieľanie polohy a po kliknutí na tlačidlo Začíname si zvolíte, či chcete vašu polohu zdieľať iba po určitý čas, alebo kým túto funkciu nevypnete.

Kliknutím na možnosti nižšie vyberiete kontakty zo zoznamu Google alebo odošlete pozvánku kontaktom textovou správou.

Zdieľanie polohy cez Nájsť (iOS)

Po otvorení aplikácie stačí na spodku zoznamu kontaktov klepnúť na možnosť + Zdieľanie polohy a do adresného riadka napísať Apple ID (e-mail) alebo telefónne číslo osoby, s ktorou chcete polohu zdieľať.

V tomto prípade samozrejme platí, že iPhone (resp. iOS) musí používať aj prijímateľ takejto pozvánky.

AirTag pre užívateľov iPhone

Ako GPS Lokátory môžu byť použité aj takzvané AirTagy, ktoré fungujú na princípe gombíkovej batérie, ktorá vie vydržať zhruba 1 rok bez potreby dobíjania. 

AirTag od spoločnosti Apple je malé, okrúhle zariadenie, ktoré slúži na sledovanie a lokalizáciu osobných vecí. Funguje pomocou technológie Bluetooth, ktorá komunikuje s blízkymi zariadeniami Apple. Ak je AirTag v dosahu, môžete pomocou aplikácie „Nájsť“ na vašom iPhone alebo iPade zistiť jeho polohu. 

Ak sa AirTag nachádza mimo dosahu vášho zariadenia, využíva globálnu sieť Apple zariadení, aby odoslal anonymný signál a lokalizoval svoju polohu. AirTag má tiež vstavaný reproduktor, ktorý umožňuje prehranie zvuku, čo uľahčuje jeho nájdenie v blízkosti. AirTag je ideálnym riešením na sledovanie osobných vecí, ako sú kľúče, peňaženka, alebo dokonca batoh, a môže byť užitočným nástrojom aj pre monitorovanie polohy blízkych s Alzheimerovou chorobou.

Dajú sa dokúpiť rôzne obaly, ktoré vyzerajú ako náhrdelníky alebo kľúčenky a pod. Upozorňujeme, tak ako všetko, má to aj svoje limity, prečítajte si najprv, ako takéto lokalizátory fungujú napríklad na AirTag – Apple (SK)

Samsung SmartTag 2

Samsung SmartTag 2 je kompaktné sledovacie zariadenie, ktoré pomáha nájsť vaše osobné veci, ako sú kľúče, peňaženka alebo batoh. SmartTag 2 funguje prostredníctvom technológie Bluetooth a v kombinácii so smartfónmi Samsung Galaxy umožňuje sledovať polohu v reálnom čase. Ak sa SmartTag 2 nachádza mimo dosahu vášho zariadenia, využíva širokú sieť Galaxy zariadení na anonymné odosielanie signálu, ktorý vám umožní zistiť jeho polohu.

SmartTag 2 má vylepšenú odolnosť voči vode a prachu s certifikáciou IP67, čo znamená, že je odolnejší v rôznych prostrediach. Zariadenie tiež podporuje funkciu „Precision Finding“, ktorá v kombinácii s ultraširokopásmovou (UWB) technológiou poskytuje presnejšie navádzanie k hľadanému objektu. Podobne ako iné sledovacie zariadenia, aj SmartTag 2 môže byť užitočný na monitorovanie polohy osôb s Alzheimerovou chorobou, avšak je dôležité nezabúdať na obmedzenia, ako je napríklad možnosť vybíjania batérie alebo straty signálu.

Aj keď vieme, že je to častokrát veľmi náročné, práve takéto osoby by mali byť pod nepretržitým dohľadom blízkych. Je dôležité mať na pamäti, že na žiadne zariadenie sa nedá spoľahnúť s maximálnou presnosťou. Môže sa stať, že sa napríklad mobil vybije, stratí signál, alebo si ho osoba jednoducho zabudne. Preto je neustála pozornosť a starostlivosť zo strany rodiny nenahraditeľná.

Tento článok nie je myslený ako návod na neustále sledovanie osôb, ale ako odporúčanie, ktoré môže pomôcť zachrániť život v núdzi. Cieľom je poskytnúť praktické rady pre situácie, keď sa váš blízky s Alzheimerovou chorobou stratí. Správne použitie týchto technológií môže byť kľúčové pri rýchlom nájdení a bezpečnom návrate vašej milovanej osoby.

 

 

Ako nás môžete podporiť?

Pohotovostný pátrací tím dobrovoľne a nezištne pomáha iným a Vy teraz môžete pomôcť nám. Stojíme pri ľuďoch, ktorí sa ocitli v náročnej životnej chvíli a hľadajú svojich blízkych. 

Snažíme sa byť ľudskou, fyzickou aj technickou pomocou a podporou.